Bristande tillgänglighet infördes som en form av diskriminering i diskrimineringslagen 2015 som en följd av att Sverige förbundit sig att följa FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Bristande tillgänglighet innebär att en person med funktionsnedsättning missgynnas eller utesluts från en situation, miljö eller sammanhang pga att verksamheten inte genomför skäliga tillgänglighetsåtgärder. En person med funktionsnedsättning har rätt att ställa krav på tillgänglighet inom bland annat restaurang, butik, utbildning, arbete och hälso- och sjukvård.
År 2020 väntas en femtedel av EU:s befolkning ha någon form av funktionsnedsättning. Trots att lagen är tydlig, finns det fortfarande stora brister inom många verksamheter. För att få till en förändring krävs kunskap, engagemang och hårt arbete.
Vi har själva flera funktionsnedsättningar och är beroende av assistanshund för delaktighet i samhället.
Vi vet vilka svårigheter som kan uppstå. Vi vill genom kunskapsutveckling (tex föreläsningar eller utbildning av personal), tillsynskontroller och dialog öka förståelse och tillgänglighet i samhället. Den politiska ambitionen i Europa mot ökad tillgänglighet och jämlikhet är tydlig, och kan bara gå åt ett håll.
Vi vill genom tillsyn, dialog och föreläsningar arbeta för ett samhälle med lika villkor för alla människor.
Vi har själva flera funktionsnedsättningar och är beroende av assistanshund för delaktighet i samhället. Vi har personliga upplevelser av vilka svårigheter som kan uppstå. Vi kan testa på plats, och upptäcka nya saker som kan förbättras. För personer utan funktionsnedsättning är det inte alltid lätt att upptäcka brister eller diskriminering. Det krävs i många fall särskilda ”glasögon”, kanske personliga erfarenheter av funktionsnedsättningen i fråga.
Vi vill att alla människor ska mötas med respekt och välkomnande, även om man har en funktionsannanhet. Vi vill både vara en informationsspridare och en politisk makt genom att få olika parter i samhället att arbeta hårdare för ökad tillgänglighet.
Vi vill utifrån en humanistisk värdegrund arbeta för mänskliga rättigheter och lika villkor för alla människor.
Vi vill sprida kunskap kring funktionsannanhet/-variationer, hjälpmedel och anpassningar. Vi vill jobba för att alla människor ska mötas med respekt och välkomnande, även om man har en funktionsannanhet.
© Copyright 2021 Funka med Punka AB . All Rights Reserved.