UPPDATERING 2021-09-02


 Vid en ny kontroll har Bjurholm, Arjeplog, Växsjö, Ljusnarsberg och Åslöv ändrat och gör samma undantag för service- och signalhundar som för ledarhundar. Nedanstående kommuner gör undantag för ledarhundar men inte för service- och signalhundar:



Järfälla

Munkedal

Höör

Ängelholm

Kungälv

Kävlinge

Danderyd

Ekerö

Emmaboda

Färgelanda

Gnesta

Hammarö

Hjo

Håbo

Skurup

Skövde

Sotenäs

Strömstad

Svalöv

Söderhamn

Trollhättan

Tyresö

Vaxholm

Vindeln 

Åstorp

Örkelljunga

Övertorneå

Hagfors

Hörby

Jokkmokk

Karlskrona

Lekeberg

Munkfors

Piteå

Dorotea

Oskarshamn

Vansbro

Lindesberg

Boxholm

Bromölla

Båstad

Dals-Ed

Burlöv har skrivit ”I övrigt kan polismyndighet medge enskild person sådant undantag från ovan upptagna bestämmelser, som med hänsyn till handikapp eller annan särskild omständighet kan anses motiverat.”

Vill du hjälpa till och göra skillnad för assistanshundars tillgänglighet? Bor du kanske i någon av ovanstående kommuner? Maila eller ring och framför dina synpunkter. Det ger resultat. Ju fler som hör av sig desto mer belyses frågan.

Bakgrund

I många länder är det en rättighet att få ta med sig assistans- eller ledarhundar i samhället, bland annat i flera av våra nordiska grannländer. En rättighet som också bör införas i Sverige, enligt oss. Fram till att så sker är vår ambition att samtliga kommuner i sina Allmänna lokala ordningsföreskrifter ska lägga in undantag för assistanshundar i sina hundparagrafer.

 

Som en del i vårt tillgänglighetsarbete fokuserade vi därför under november 2019 lite extra på detta. Vid kontroll den 18/10 2019 hade 235 kommuner undantag för service- och signalhundar på samma sätt som ledarhundar, alternativt att de inte har några ordningsföreskrifter utan använder sig av ordningslagen.

 

Vi beslutade oss därför för att maila samtliga 55 kommuner som inte ger undantag för assistanshundar i sina ordningsföreskrifter. Tyvärr har vi bara fått svar från 20 av kommunerna. Så här ser resultatet ut i skrivande stund (feb 2020):

 

Tre kommuner har ändrat i ordningsstadgorna så att service- och signalhundar tillåts. Dessa är Kinda, Årgäng, och Norbergs kommun.

 

Fem kommuner håller på med en revidering som kommer träda i kraft inom kort:

 

Karlsborg (förslag på revidering ska till kommunfullmäktigei februari)

Åsele (beslut i kommunfullmäktige under våren)

Grums (till sommaren)

Skellefteå (översänt till Länsstyrelsen för prövning)

Falköping (under 2020)

 

Ytterligare 10 kommuner har svarat på vårt mail och på ett eller annat sätt meddelat att de håller med om våra synpunkter och kommer se över en förändring. Vissa har svarat att de håller på med en revidering men utan att ange någon tidsangivelse:

 

Bjurholms kommun

 

Järfälla

 

Munkedal

 

Höör (”jag kan garantera att ingen som har en hund som denne behöver för att kunna delta i samhället på ett ändamålsenligt sätt kommer få några problem i Höör.”)

 

Ängelholm (”kan inte se någon anledning till att man inte använder  samma regelverk  för dessa arbetande hundar som man har för ledarhundar. Ev. beslut i frågan kommer att kunna ses på vårt nätdiarium som man hittar på Ängelholms hemsida.”)

 

Kungälv

 

Kävlinge

 

Oskarshamn

 

Vansbro

 

Lindesberg


 

Vill ni veta vad just er kommun svarat kan vi vidarebefordra informationen. Hör av er i så fall.



Här kommer också en lista på de kommuner som inte svarat på vårt mail, alt svarat att de inte har några planer på att ändra i ordningsföreskrifterna. Om du har möjlighet; hör gärna av dig till din kommun om de är en av de som inte gör undantag för service- och signalhundar. Tillsammans kan vi göra skillnad!


Arjeplog
Boxholm
Bromölla
Burlöv
Båstad
Dals-Ed
Danderyd
Dorotea
Ekerö
Emmaboda
Färgelanda
Gnesta
Hagfors
Hammarö
Hjo
Håbo
Hörby
Jokkmokk
Karlskrona
Kungälv
Lekeberg
Ljusnarsberg
Munkfors
Piteå
Skurup
Skövde
Sotenäs
Strömstad
Svalöv
Söderhamn
Trollhättan
Tyresö
Vaxholm
Vindeln 
Åstorp
Örkelljunga
Övertorneå